tirsdag 17. juni 2008

Bonjour Madame et Monsieur :-)

Da er vi tilbake fra Paris! Vi har hatt en flott tur, vært heldig med været og vi fikk sett mye – så det ble kjempevellykket! Legger ut noen bilder nå - flere kommer :-)
For å oppsummere Paris har jeg laget en alfabetisk oversikt.... (noen bokstaver på slutten mangler......)

A: Antall mennesker: Det myldrer mildt sagt i Paris! Det er haugevis med mennesker uansett hvor du befinner deg! På de store turistattraksjonene er det laaaange køer og dertil mengder med folk!
B: Brasserie: det kryr av de! I enhver gate finner du de! Gå der det er mye folk, der pariserne selv spiser! Mye godt!!!!!
C: Champs Elysses: Gaten som går fra Triumfbuen til Place de la Concorde. Handlegate i øvre del, park i nedre. Handlegaten er vel den dyreste i hele Paris, og inneholder mange av de store motehusene J Flere shoppingsentre. Mange kafèer og restauranter. Enormt med mennesker til enhver tid! 3 km lang....

D: Dehli`s : Cafè på Champs Elysses som ble favoritten vår! Koselig å sitte ute her og se på folk! Utrolig gode pannekaker (bl.a)..... med alt mulig på!!
E: Eiffeltårnet; en utrolig opplevelse, bør ses fra toppen! Vær tidlig ute for å unngå de veldig lange køene. Vi var der litt før halv ti (de åpner 09:30) og vi kom oss inn i heisen og opp ca 10.30. Eiffeltårnet er 300 meter høyt, uten masten på toppen medregnet! Man kan velge å ta heis til 1, 2, eller 3 ”floor” – 3. er toppen. Man betaler så klart ekstra for hvor langt man vil opp, de er lur sånn!
F: Fotoapparat: også et „must“ for en tur til Paris! Man klarer seg IKKE uten! Jeg tok "noen" bilder...
G: Gaulle, Charles de: Den ene flyplassen i Paris – ENORM! Vær forberedt på om du skal til terminal 1 eller 2 ved utreise. Terminal 2 (iflg taxisjåføren) er inndelt i flere seksjoner A, B, C osv. og er dermed enormt stor. Det tar ca 20 minutter å gå fra terminal 1 til 2 dersom man tar feil...
H: HardRock cafè: Som alltid; kanongod mat, artig betjening og mye bra musikk! Anbefales!


I: Is: alle brasseriene selger is – noe som helt tydelig faller franskmennene godt i smak!
J: Joggesko: et ”must” for å være turist i Paris. Vi var faktisk vitne til en dame som satt sin ene hæl fast i brosteinen..... hahaheheho! Kjempemorsomt!!!!!
K: Kaker: i mangfold, og det er bare å smake – veldig mye søtt, veldig søtt, men også mange veldig gode!
L: Louvre: Opprinnelig et slott, men ble åpnet for allmennheten på 1980-tallet. Enorme folkemengder!!!!!!! Vi fant ut at de køene og menneskemengdene gjorde det hele ganske ulidelig, enn hvor lyst vi hadde til å se Mona Lisa! Gikk utenfor og satt ved fontenene – tok en pust i bakken der.

M: Metro: Et genialt fremkomstmiddel! Billig og veldig greit! Flere ruter som går på kryss og tvers gjennom sentrale Paris. De krysser alltid en annen linje slik at du kan bytte. Vi betalte 19 euro for 3 dagers billett.
N: Notre Dame: Utrolig flott gotisk katedral! Er hovedsetet for det romersk-katolske erkebispedømmet Paris. Vi fikk med oss litt av søndagsmessen – helt fantastisk! Katedralen var fullsatt med folk, 3 prester og et stort kor. Men altfor mye folk til at man kunne stoppe opp, man ble flyttet videre enten man ville eller ikke.... Veldig mange sigøynerdamer som kom bort til deg utenfor kirken...


O: Obelisken på Place de la Concorde : Place de la Concorde er en åttekantet plass nederst på Champs Elysses. Fra midten av plassen ser man oppover hele Champs Elysses. Obelisken i midten av plassen er 23 meter høy og er over 3300 år gammel!
P: Palass: I Paris og omegn finnes det veldig mange palass. Nesten overalt hvor man snur seg er det et eller annet palass som i dag brukes til det ene og andre.
Q: Quality: crême de la crême av butikker og verdenskjente merker finner du i denne byen! Prisene er såklart deretter.... Vi så faktisk sko til 25.000 euro (!!!) - ikke for min lommebok i allefall :-)
R: RER : Toget som går på kryss og tvers i utkanten av Paris. Flere linjer og hver enkelt linje har flere tog som går forskjellig sted! Ikke like lett som metroen å finne ut av...
S: Sacré Coeur: er en Romersk katolsk kirke. Kirken ligger på det høyeste punktet i Paris, i Montmartre. Dette er et av de mest populære turiststedene i Paris, også for gateselgere som ikke evnet å gi noen fred..... Mange trapper opp, men kirken er et flott skue og man har utsikt over hele Paris!
T: Turister: OVERALT, ALLTID!
U: Uteliggere: finnes faktisk en del av de, selv på Champs Elysses!
V: Versailles: FANTASTISK! Utrolig stort og flott ! Og hagen må bare nytes! Enormt lang kø for å få billetter, så kjøp dette på forhånd! Selv om man har kjøpt museumspass må man betale for å komme inn i hagen, passet gjelder kun inne! (det er lite kø for å komme inn i hagen)


W: Wallet: pass på lommeboken! Det står varselskilt overalt for lommetyver!
Z: Zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz..... Veldig godt å legge seg etter en lang dags tråkking i Paris!!!!


To be continued......

5 kommentarer:

 1. Ååååå!!!! Jeg er ikke misunnelig nei... Sukk...
  Så moro at du laga alfabetisk oversikt! Det var skikkelig kreativt! Moro!
  Hilsen: Vil.Se.Flere.Bilder!

  SvarSlett
 2. Hehe, takk Hege! Tenkte jeg måtte gjøre det litt annerledes enn bare så skrive, skrive, skrive! Blir straks mer spennende å lese da :-)
  Flere bilder kommer, må bare sortere noen hundre først.... :-)

  SvarSlett
 3. Dette var jo rene historie/geografitimen for meg...jeg lærte noe nytt,hehe. Flotte bilder som alltid...tenker kameraet ditt gikk varmt der
  nede:-) Gleder meg til å se flere bilder.
  Og genial ide å ikke bare skrive, skrive og skrive...det ble litt forandring.
  Klems...sengen kaller:-)

  SvarSlett
 4. Anonymous29 juni, 2008

  Gøy å lese! Flinke damen :-) Fine bilder...Venter på fortsettelsen.

  Snefrid

  SvarSlett
 5. Venter ennå på fortsettelsen.......:-)

  SvarSlett